Dag 16. Paris - Champagne / Epernay

Sista morgonen i Paris. Här var vi hela 3 nätter och alltså längst tid på samma ställe. Vi åt upp så mycket vi orkade av allt vi hade i kylen. Gick rätt så bra.

Nu hade det gått igen en tid sedan vi tvättade senast, det var samma dag vi lämnade Genova, Italien. Så lite kris med kläder, speciellt underkläder. Nu råkade det sig så att vi bodde precis mittemot ett tvätteri så bäst att passa på. Nästa ställe verkar vara en så pass liten ort att där knappast finns self-service-laundry.
Maken var snäll och gick hela vägen till garaget där vi lämnat bilen och även vår smutstvätt vi samlat på oss fram till Paris. Sedan skötte jag och 13-åringen tvättrumban. Tack vara google translate förstod vi anvisningarna hur vi skulle få tag i tvättmedel samt få igång maskinerna med distansbetalning. Helt annat system än förra stället. Men det gick bra, och vi hann torktumla 16 minuter. Det var som på film, det kom och gick folk, man satt och väntade och småpratade. Rätt mysigt.
 Sedan började vi köra mot Champagne området och Epernay. Cirka 140 km. Ett par vägtullar, totalt 10,50€ för det. Vi stannade en snabbis för toapaus men körde annars raka vägen.

När vi kom fram fick vi börja med att leta upp en bankautomat för att ta ut 300 euro i kontanter, för det krävde boendet i pant. Sedan checkade vi, värden var en gullig liten farbror som enbart pratade och förstod franska. Med hjälp av google translate kommunicerade vi och allt gick bra. En liten lägenhet med allt man kan behöva. Och kylskåpet fyllt med chamapgne! Vad annat kan man väl vänta sig i en champagne by. Och dessutom var priserna billigare än i vår alko där hemma.

Nu var klockan nästan 15 och 16 hade vi en bokad champagne tasting i Moet&Chandon huset. Sanbbt leta upp en supermarket i lilla Epernay och där köpte vi sandwich och dricka som vi åt på en bänk.
Sedan gick vi längs med Avenue de champagne till Moet. Guidade turen var intressant även för ungdomarna och källaren och processen och allt. Turen slutade med provning av Vintage champagne, rose och vanlig. Det var lyckat! Lite minnen handlade vi deras giftshop, en Magnumflaska vinatge rosé från 2004 och 6 st glas.


Vintage rose 2004, magnum

I Epernay är det skrattretande mycket champagne över allt, överallt!! Vanliga souvenirbutiker såg vi inte, men champagnebutiker desto fler.Vårt boende

Staden är liten, men rätt så mysig. Nu hann vi inte se så mycket, för efter middagen var allt stängt. Strosade ändå på stan en stund i solen och njöt av sista hela dagen i Frankrike. Steg har vi tagit cirka 14000.
Imorgon kör vi mot Tyskland. Det blir lång sträcka.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar